English Nederlands Français English Nederlands Français
Old projects
Archief pagina's
:: Archief
: 2004

Dans project van FELIX RUCKERT

PERSBERICHT
RING - een dansproject door Felix Ruckert : 23-24 april om 20u30


Dansvoorstelling: RING

Choreografie: Felix Ruckert D

Voorstellingsdata: 23 en 24 april 2004

Aanvangsuur: 20u30

Plaats: Bains::Connective

rue Berthelotstraat 34

1190 Brussel

Tickets: Inkom inclusief lidmaatschap LB::C : € 12

Reductie student, werkloze, +65 : € 10

Leden LB::C en CJP: € 7

Reserveren: 02 534 48 55 of email: info@bains.be


Bains::Connective, socio-artistieke werkplaats in het voormalige zwembad van Vorst, heeft het genoegen de internationaal gerenommeerde Berlijnse choreograaf Felix Ruckert te mogen aankondigen die hier te gast is van 16 tot 24 april. Een twintigtal Belgische en internationale dansers werden aangezocht om het intimistische spel van de productie Ring voor te bereiden en voor publiek te brengen. Gedurende een week nemen de dansers deel aan een workshop, die zal uitmonden in twee publieke voorstellingen op vrijdag 23 en zaterdag 24 april om 20u30.


Deze productie is een première voor België, waar de choreograaf Felix Ruckert sinds jaren niet meer te zien is geweest.RING: een fijnzinnige theatrale ervaring op het intieme af
Ulrike Haage/Christian Meyer/Felix Ruckert


Ring is een intrigerende beleving tussen de deelnemende toeschouwers die in een cirkel op stoelen zitten, en een evenredig aantal performers/dancers die verbaal en met gebaren rechtstreeks en individueel de relatie aangaan met het publiek. Een derde cirkel passieve toeschouwers omringt hen.


Ring biedt een dubbele kijk op enerzijds de intimiteit die zich steeds verder ontwikkelt tussen de dansers en de toeschouwers, en anderzijds op de esthetiek van de groepschoreografie die als een levend organisme in beweging blijft. Susan Sontag schreef ooit: “kunst is verleiding, geen verkrachting, en kunst kan niet verleiden zonder de medeplichtigheid van het ervarend subject.” Ring is daar een perfecte illustratie van en tast hier voorzichtig de grenzen af.


Muzikaal is Ring een samenwerking tussen Ulrike Haage en Christian Meyer. Het idee achter Haage&Meyers composities bestaat erin een ‘audio lounge’ van verscheidene elektronische en akoestische geluidsfragmenten op te zetten die gemaakt zijn om constant in te spelen op de acties van de Ring dansers. Gedurende het hele stuk, genereert de muziek een reeks verschillende stemmingen, die een aparte ruimte creëren die de choreografie omgeeft en die het ritueel karakter van het stuk ondersteunt.


Ring ging in februari 1999 in première in het Centre National de la Danse in Parijs en werd vervolgens in november van datzelfde jaar opgevoerd in de vermaarde Judson Memorial Church in New York City, in het kader van het New Europe Festival. Verdere toernees brachten hen naar Chateauvallon, Straatsburg, Tanzmesse NRW Essen, Munchen, Nancy, Dieppe, Rome, Forbach, Berlijn, Leeds, Nottingham, Amsterdam, Bratislava, Bukarest, Milano, Lima, Caracas, La Paz and Ajaccio. Ring maakt intussen ook deel uit van het repertorium van het Ballet de Lorraine, Nancy.


Ring kan als workshop met locale dansers georganiseerd worden, die dan uitmondt in voorstellingen. Dit zal op vrijdag 23 en zaterdag 24 april het geval zijn in Bains::Connective.


Interviews en recensies van Ring en ander werk vindt u op de webstek: www.felixruckert.de.
Info en tickets: Bains::Connective, 02 534 48 55 of info@bains.beOver Compagnie Felix Ruckert

Felix Ruckert studeerde dans in Berlijn, Essen, Parijs en New York van 1982 tot 1992. Hij danste bij verschillende choreografen zoals Jean-Francois Duroure, Mathilde Monnier, Charles Cré-Ange, Wanda Golonka en anderen. Hij maakte deel uit van Pina Bauschs Tanztheater Wuppertal van 1992 tot 1994. Felix Ruckert stichtte zijn eigen gezelschap in 1994 in Berlin en reisde de wereld rond met zijn eigen projecten.


Doorheen zijn oeuvre stelt Felix Ruckert de perceptie van living performance in vraag, waarbij hij de toeschouwer toelaat een actieve rol te spelen in de voorstelling en hem of haar confronteert met intense emoties. Dit in vraag stellen inspireert radikale, experimentele en controversiële voorstellingen die gaan van interactieve ervaringen met het publiek, tot installaties of stukken puur choreografisch onderzoek. Felix Ruckert speelt met de courante regels van dansopvoeringen. Hij houdt ervan de toeschouwers als individuen aan te spreken en hen in posities te plaatsen anders dan frontaal en zittend.


Vaak transformeert hij de codes van andere welbekende menselijke en sociale activiteiten door ze de speelruimte binnen te brengen: het bordeel in Hautnah 1995, het groepstherapeutisch ritueel in Ring 1999, de slide-show in Schwartz 1998, het galerijbezoek in Stillen 2000, de nachtclub in deluxe joy pilot 2000 of de ondergrondse wegbeschrijvingen van sexualiteit in het recente Secret Service 2002.


Sterke concepten, goed doordachte spelregels en een elegante esthetiek geven de shows van Felix Ruckert een sterk kader dat een actieve artistieke en emotionele input toelaat van de performers en de muzikanten die doorgaans live spelen. Anderzijds biedt dit kader een veilige cocon voor de reacties van de toeschouwers.


De afgelopen twee jaar gaf Felix Ruckert een nieuwe richting aan zijn werk door improvisatietechnieken en compositie-systemen te gebruiken die hem een directe en pragmatische ingang bieden bij zijn exploratie van de menselijke natuur. Projecten zoals Gender Observation 2002 en Tools and Tricks for Survival in Outer Space 2003 – een opdracht van het Ballet de lOpera National du Rhin, en het recent gecreëerde MushRoom 2003 bevestigen en valideren deze nieuwe onderzoeksrichting. Hij gebruikt choreografische constellaties en een grondig begrip van beweging om onderwerpen als intimiteit, fantasieën, fysieke en emotionele toestanden in de diepte te onderzoeken. Zijn oprechte nieuwsgierigheid is voortdurend aan het werk in de richting van een uiterst verfijnde en originele stijl.


Compagnie Felix Ruckert functioneert als een internationaal “pick-up” gezelschap, rond een hecht kluwen van dansers, performers, muzikanten en artiesten, waaronder : Anton Reza Bernal, Matthieu Burner, Vidal Bini, Davide Camplani, Laura Frigato, Ulrike Haage, Hanna Hedman, Catherine Jodoin, Christian Meyer Mal, Marika Rizzi, Daniela Wedhorn, Caroline Picard, Delta RAi, Dominique Pollet, Elettra de Salvo, Liz Young en vele anderen.


Sinds 1994 werd zijn werk door vele Europese huizen gepresenteerd. Het gezelschap heeft zijn basis in Berlijn, waar het een bijzondere relatie ontwikkelt met het Dock 11, waar doorgaans vernieuwde projecten worden geproduceerd. Felix Ruckert maakt ook deel uit van de groep Napoli 11, die artistieke uitwisselingen organiseert tussen de steden Berlijn en Napels.


Sinds 1998 krijgt de Compagnie Felix Ruckert steun van de Berlijnse Senaat en geniet het gezelschap de hulp van het Goethe Instituut voor zijn internationale toernees.


EINDE
13 04 2004

:: Zoeken
::