English Nederlands Français English Nederlands Français
Projecten
Artistieke activiteiten
: Apr : Sep
:: Archief
: 2011 : 2010 : 2009 : 2008 : 2007

ARCHIVE 01 April 2007 - back

BC nodigt artiesten van verschillende disciplines en leefwerelden uit om rondom een thema te werken, reflecteren en onderzoeken.

Met: Laurent Liefooghe, Edurne Rubio, Chiyoko Szlavnics, Els Van Riel and Charlotte Vandevyver.
Discussionforum.
Zon 1 Apr
...Zat 30 Jun
:: Verwante pagina's
LaZone in Tanzfabrik Berlijn


Impressies in een zwembad.

‘Je gebruikt steen, hout en beton. En met deze materialen bouw je huizen en paleizen. Dat is constructie. Een werk van vernuft. Maar stel je voor dat de muren op zo’n manier naar de hemel prijzen dat ik word ontroerd. Plotseling raakt het mij in het hart en het doet me goed. Ik ben verheugd en ik zeg: ‘Dat is mooi’. Dat is architectuur.’ Le Corbusier

Beruchte frases werpen vaak een brug tussen het utopische en wat onmiddellijk dichtbij is. Een huwelijk tussen uitersten, zelfs tegengestelden, doet dromen tastbaar worden en maakt tastbare dingen tot dromen. Maar wat schuilt er in wezen achter deze even doeltreffende als nietszeggende quote? Waar gaat dat ‘mooie’ heen dat we zo spontaan voor een vaststelling nemen? Hoe gaan we artistiek en praktisch om met wat er aan moois ‘staat’ in onze contreien? En wanneer of waarom wordt het mooie minder mooi en verder: in welke mate is ‘architectuur’ vervangbaar door een andere entiteit, door ‘performance’, ‘beeld’ of ‘geluid’?
Deze vragen stellen 6 artiesten zich de volgende maanden in Bains::Connective. Ze beschikken er over een drie maand durende residentie in het oude zwembad van Vorst om hun subversieve architectonische visioenen en associaties vorm te geven.
De beeldend-kunstenaar/architect Laurent Liefooghe zal werken aan een ‘walking’ performance in het enorme badencomplex en wil nagaan hoe snel en creatief zijn acteurs zich oriënteren binnen de begrenzingen van het Vorstse labyrint. Hij fantaseert 'utopieën' omtrent de ruimtes van het zwembad en test in welke mate die de werkelijkheid kunnen beïnvloeden.
Filmmaakster Els van Riel en componiste Chiyoko Szlavincs testen de akoestiek en de intimiteit van iedere aparte ruimte in Bains::Connective ter presentatie van hun audio-visuele installaties. Ze creëren breekbare soundscapes en visuals tegen de achtergrond van de machinekamer, de kleedhokjes en de springblokken van het zwembad, soms in king-size soms microscopisch klein.
Duizendpoot Benjamin Verdonck werpt zich terug op zijn complexe kinderjaren en werkt een stadsmaquette uit met stomende treintjes, lichtgevende snelwegen en bergtoppen met smeltend ijs ter vermaak van het deelnemend publiek.
De beeldende-kunstenares Edurne Rubio wordt gefascineerd door het 'geheugen' van gebouwen. Ze werkt met haar videobeelden een illusoir spel uit en daalt geduldig af in de beperkingen van fotografische beelden. Hoe beklijvend en avontuurlijk een wandeling in Bains::Connective kan zijn, wordt door haar werk bewezen.Charlotte Vandevyver begeleidt de artiesten als moderator en creëert een bundel teksten met vragen over en associaties omtrent het scheppingsproces van de kunstenaarsgroep.
(Niko Hafkenscheid)
25 10 2007

:: Zoeken
::