English Nederlands Français English Nederlands Français
Projecten
Artistieke activiteiten
: May : Jun : Sep : Oct
:: Archief
: 2010 : 2009 : 2008 : 2007 : 2006 : 2005 : 2004 : 2003

ARCHIVE 21 October 2005 - back

Copresentaties en publieke evenementen

do undo
Geluidsinstallatie/visuals/performance door Sergio Merce, Jim Denley, Stefaan Quix en Julia Eckhardt, Ludo Engels.
Een project door Q-O2 in samenwerking met B::C.
Inkom: 10.-/8.- euro.
Vri 21 OctI. het project « doundo/recycling G »


Een jaar lang bouwden Julia Eckhardt(altviool) en Ludo Engels (opname) samen een klankreservoir op dat uit één klank bestaat, in diverse schakeringen. Deze tonen zijn boventoonrijk en gedeeltelijk vervreemd tot quasi elektronische klanken.
De opnames stuurden we vervolgens naar andere (klank)kunstenaars met de vraag ze verder te be/verwerken.
De verwerking kan heel verscheiden gebeuren : puur elektronisch of met live-instrumenten, als concertcompositie of installatie, met of zonder beeld, geïmproviseerd of uitgeschreven.
Een eerste deel van het project vond plaats tijdens het Brussels
kunstenweekend BRXLBRAVO op 26 en 27 februari 2005. De installatie van Aernaudt Jacobs was te zien in les Bains : :Connective en in de Halles de Schaerbeek vonden de creaties plaats van Els Van Riel, Ludo Engels, Jens Brand en Stefaan Quix.

II. bio’s


Julia Eckhardt
Ze studeerde altviool in Rotterdam en Brussel bij o.a. Vlady Mendelssohn, Erwin Schiffer, Kim Kashkashian. In 1986 werkte ze mee aan de kindertheaterproductie van het Zuidelijk Toneel (NL) ‘De eerste held’. Ze verleende haar medewerking aan verschillende hedendaagse kamermuziekgroepen in Berlijn en Brussel, o.a. Berliner Kammeroper, Neuköllner Oper, Freies Kammerorchester, Champ d’Action, Ensemble Musiques Nouvelles, Wandelweiser Komponistenensemble.
Van 1996 t.e.m 2002 was ze in dienst bij het Nationaal Orkest van België.
Sinds 1995 is ze artistiek verantwoordelijk voor het ensemble voor hedendaagse experimentele en geïmproviseerde muziek Q-O2 (www.q-o2.be). Het ensemble werkte reeds samen met ondermeer Pauline Oliveros, Phill Niblock, Keith Rowe, Anthony Coleman, Stevie Wishart, Christian Wolff en legt zich tevens toe op interdisciplinaire projecten (met oa beeldkunstenaars Els van Riel, Anne Quirijnen, Ludo Engels en danseres Anouk Llaurens).
Sinds 2001 is ze lid/medestichter van Incidental Music, een internationale groep voor conceptuele muziek (met Manfred Werder en Normisa Pereira da Silva).

Ludo Engels
Ludo Engels studeerde fotografie en film. Begin jaren '80 was hij hoofdzakelijk bezig met improvisatiemuziek. Hij bleef trouw aan een sterk intuïtieve manier van werken, maar evolueerde naar de beeldende kunsten. In zijn lichtinstallaties spelen externe factoren, karakteristieken van de plaats van opstelling, zoals ruimte, (zon)licht en schaduw, steeds een belangrijke rol. Hij is medelid en organisator van Experimental Intermedia in Gent en is vaak betrokken bij intermedia projecten. Zijn werk is conceptueel in de zin dat hij de ons vertrouwde manier van waarnemen tracht te ondergraven.

Stefaan Quix
Stefaan Quix is bassist en componist en hij woont en werkt in Brussel. Hij is steeds actief in drie of 4 muziekprojecten: hij speelt bas bij vreemde rockbands, hij improviseert in Zorniaanse apres music formaties en hij is een nauwgezette analyst van Glenn Gould’s interpretaties 'Die Goldberg Variationen'. Dit project heet 'The Bazaar and the Cathedral' en werd zijn belangrijkste drijfveer van individuele expressie. Zijn compositionele strategieën zijn gebaseerd op repetitie, het gebruik van micro-intervallen en verschillende cut en paste technieken.

Sergio Merce
Sergio Merce speelt tenorsaxofoon en ontwikkelde zijn eigen elektronicaset. Hij is improvisator en speler bij verschillende projecten die vrije improvisatie, hedendaagse muziek en nieuwe compositionele technieken verbinden.
Sergio Merce werd in Buenos Aires geboren en studeerde 9 jaar klassieke saxofoon aan het conservatorium Alberto Ginastera in Buenos Aires. Hij studeerde 2 jaar jazz improvisatie bij Sergio Petravich en Carlos Lastra. Merce speelt bij verschillende symfonische groepen en bij bleus en funk bands.

Jim Denley (AUS)
Jim Denley is een fluitist uit Australië. In 1983 studeerde hij in Tokio bij Skakuhachi meester Yamaguchi Goro. In zijn werk wil hij spontaniteit, site specific werk en samenwerking centraal stellen.
Hij ziet geen duidelijke grenzen tussen zijn werk als speler, improvisator en componist.
In de jaren 80 speelde hij in de Relative Band met Jon Rose en met groepen Lines, Chris Burn Ensemble en Embers. Hij speelde in Europa en Noord-amerika en deed opnames voor BBC radio 3, de Duitse WDR en hij produceerde veel cd’s.
Denley toerde doorheen Australia, Europa en de US met muzikanten zoals Burkhard Beins, Chris Abrahams, Keith Rowe, Otomo Yoshihide, Fred Frith, Phil Niblock, Trey Spruance, Annick Nozarti, Axel Doerner, Oren Ambarchi, Tony Buck, Martin Klapper, Ikue Mori, Annette Krebs, en Shelley Hirsch.
Vanaf 1989 werkt hij met de tekst/muziek groep Machine for Making Sense.
Links:
http: laudanum.net/ut/biog/grounds.shtml www.newmusicnetwork.com.au/machine

I. III. programma 21/10/05, 20.30


Sergio Merce
Sobre el nivel del mar
For tape and one live improviser

Dit stuk ontstond uit de veronderstelling dat er in muziek een plaats is waarin tijd niet bestaat. Terwijl ik over dit idee nadacht, situeerde ik dit niet-temporele moment ergens tussen geluid en stilte. Op het exacte moment waarin ze met elkaar in contact komen.
De opnames werden digitaal gesplitst in de kleinste fragmenten, zodat je bij sommigen het orginele timbre niet meer herkend. Het is geluid dat net aan de stilte schuurt.
De opname bestaat uit twee delen:
De eerste is erg gereduceerd en stil.
Op de tweede, vind je langere stukken met bijna onveranderende geluiden.

stefaan quix
‘bruno s’
for electronics and viola

Jim Denley
‘wave/particle’

muzikanten:
Jim Denley, flute; Julia Eckhardt, viola; stefaan quix, electronics

credits :
concept en opnames : Ludo Engels en Julia Eckhardt
productie : Q-O2 vzw (www.q-o2.be)
met dank aan : Halles de Schaerbeek (Brussel), Bains::Connective (Brussel), Johan Vandermaelen

11 10 2005

:: Zoeken
::